10 Dôvodov prečo fotiť 

Zaujíma Vás fotografovanie, no neviete prečo by ste mali fotiť? Vybral som pre Vás 10 mojich najobľúbenejších dôvodov prečo fotím, ktoré by Vás mohli nakopnúť a inšpirovať do budúcnosti :)

1. Fotografovanie prináša zachytiť moment navždy.
Pri fotení stačí sekunda a jeden moment môžete uchovať navždy. Fotografia nezachytáva len vizuálnu stránku momentu, ale nesie si so sebou aj príbeh. Odfotografovanie jedného momentu dnes  trvá menej ako sekundu. V starovekom ríme by ste ako fotograf, boli považovaní za boha :).

2. Zmena pohľadu
Fotografia mení uhol pohľadu videnia vecí.Budovy, kvety, vtáky, svetlo, tvary, farby. Všetko okolo teba sa zmení, keď sa začneš na svet pozerať očami fotografa. 

3. Videnie krásy každodenného života 
Keď sa začnete zameriavať na detaily, zistíte aký krásny svet je okolo vás. Zistíte že každodenné predmety môžu byť v skutočnosti veľmi očarujúce.

4. Zahodíte starosti

Fotografovanie je relax, keď sa do toho vložíte, všetky vaše starosti a trápenia sa pominú.

5. Zdieľanie vlastného pohľadu

Každý z nás vidí veci inak. Postavte 100 fotografov do jednej miestnosti a získate 100 rozdielnych fotografií. To ako vidíte svet je unikátne, a fotografia Vám ponúka možnosť ukázať Váš pohľad na svet ostatným. 

6. Cestovanie

Ľudia, ktorí radi cestujú, zvyčajne radi aj fotia. Bola by veľká škoda, keby ste si nezobrali fotoaparát a nezvečnili tu nádheru, ktorú nám svet ponúka.

7. Prinúťte ľudí rozmýšľať

Fotografia dokáže ľudí na chvíľu pozastaviť a rozmýšľať.Ak zverejníte fotografiu, ktorá poukazuje na problém, u ľudí vytvorí doslova vír myšlienok.

8. Fotiť vždy a všade 

Fotografovanie nie je náročný koníček. Keď chcete ísť niekde hrať na gitare, zaberie Vám veľa miesta. Fotoaparát však nie je veľký, takže si ho môžete zobrať so sebou kdekoľvek a kedykoľvek. 

9. Fotenie detí 

Fotiť deti je úžasné. Môžete zachytiť ich radosť a emócie. Navyše deti rýchlo rastú, takže zároveň si navždy môžete deti uchovať malé :)

10. Fotenie je zábava :)  

Dúfam že sa Vám článok páčil :) 

Adam

19. 2. 2016

 

Ako sa to fotí  #02  BOKEH

Bokeh, najjedodnuchšia technika umeleckého fotografovania na svete :). Zvláadne ho každý, každý kto má na to schopný fotoaparát. Nie je to nič zložité, a práve v tomto čase je veľa miest, kde sa dá praktizovať. Všade vianočné svetielka. 
AKO NA TO? 
- vyber si predmet, ktorý chceš odfotiť technikou Bokeh. Musí obsahovať svetielka, alebo nejaké svietiace plochy (napr. Rozsvietené okná na bytovke). 
- Na fotoaparáte si nastav manuálne ostrenie. Ak takúto funkci nemáš skús zaostriť na vzdialené predmety (jemným stlačením spúšte, neprestávaj držať) a potom odfoť svetielka (dotlač). 
- máš hotovo, chce to len trochu cviku
TIPY
- Experimentuj, vyskúšaj bokeh skombinovať s portrétom. Vznikne zaujímavá kombinácia.
- Existuje aj technika kedy sa na objektív vloží šablóna z vyrezanýmtvarom napríklad srdca. Pri správnom nadstavení sa namiesto kruhov zobrazí vyrezaný tvar, chce to len čo najmenšie nadstavenie clonového čísla aké fotoaparát dosahuje, a dá sa spraviť všeličo. 
Dúfam že sa vám článok páči, a ak by ste chceli viac takýhto článkov, odpovedzte prosím na anketu na hlavnej stránke. 
 
22. 12. 2015
 

Ako sa to fotí? #01

Hoci sa to zdá odfotiť takúto fotografiu nieje žiadna veľká veda. Jediné čo potrebuješ je lepší fotoaparát, nemusí to byť zrovna zrkadlovka, stačí ak sa na ňom dá nadstaviť dĺžka uzávierky (expozičný čas).

AKO NA TO?? 

-Na fotoaparáte si nadstav dlhý expozičný čas na okolo 2-3 sekundy.
-Ak sa to na tvojom foťáku dá, zväčši clonu na cca f7-10 (túto možnosť majú zväčša iba zrkadlovky, ale kompakty to spravia väčšinou automaticky)
-Sadni si na sedadlo spolujazdca.
-Počkaj si na nejaké auto a stlač spúšť.

TIPY

-Nemusíš fotiť iba svetlá áut, skvelý mákký efekt spravia rozmazané budovy.
-Experimentuj s časom uávierky: Vyskúšaj ho nadstaviť na 10 sekúnd. Nezabudni však pridať clonové číslo.
- Ak chceš efekt rovných čiar foťák si opri i palubnú dosku. Bohužiaľ skoky z krivých ciest tým nenapravíš.

Dúfam že sa Vám môj návod páči a vyskúšate ho :D

22. 1. 2015

 

VESELÉ VIANOCE 2014

Prajem krásne prežité sviatky a šťastný nový rok 2015!!!
 
 

 

BLOG je hotový(?)!!!!!!

Konečne so sa odhodlal na tejto stránke vytvoriť BLOG. A čo v ňom bude?? 

1. Budem sem pridávať príspevky (posnažím sa čo najpravidelnejšie :D).
2. K príspevkom aj fotky (keďže zvažujem kúpu zrkadlovky, a ešte nemám dobrý fotoaparát, z počiatku budú príspevky bez fotiek. 

Adam